Tradycyjny składnik w wielu potrawach

Kremowy. Kuszący. Kultowy. Majonez Kielecki od pokoleń cieszy się uznaniem wirtuozów codziennych oraz odświętnych dań i dlatego zasmakować można go w tak wielu potrawach. Jako składnik wykwintnie faszerowanych jaj; w duecie z chrzanem – u boku łososia; w towarzystwie tartego selera czy marchwi i niczym „wisienka na torcie” – na szczycie piętrowej kanapki. Pyszności!  

Majonez Kielecki to najbardziej rozpoznawalny produkt WSP „Społem”, dostępny na rynku już od 1959 roku. Doskonały smak, kremowa konsystencja i najwyższej jakości składniki sprawiają, że po dziś dzień zyskuje uznanie kulinarnych ekspertów i kolejnych pokoleń smakoszy.

Od śniadania do kolacji

Na śniadanie jajka. Albo kanapki. Proste składniki: szynka, ser, pomidor, papryka, cebula. Po dodaniu majonezu nabierają głębi smaku, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Kielecki łatwo łączy się ze składnikami sałatki, a umiejętnie nałożony (lub estetycznie wyciśnięty z papierowej tubki) pozwala tworzyć zjawiskowe dekoracje, które są dodatkową ucztą – dla oka!

Obiadową porą chętnie brata się z chrzanem, ketchupem, czosnkiem, ogórkiem, szczypiorkiem i śmietaną – pozwalając wyczarować sosy o tradycyjnym i egzotycznym posmaku – a la tzatziki i 1001 wysp.

Kremowy i dekoracyjny

Jest kilka takich dań, których nie sposób wyobrazić sobie bez majonezu. Między innymi sałatka z gotowanych warzyw, z jajkiem lub tuńczykiem. Majonez Kielecki jest w niej sosem i dekoracją. W wielu domach po przełożeniu dania do salaterki oraz ugładzeniu sałatki łyżką, wierzch smarowany jest dodatkową warstwą majonezu, posypywany kruszonym żółtkiem oraz mielonym, kolorowym pieprzem. Na kremowej „pierzynce” lądują też gałązki pietruszki oraz finezyjnie krojone warzywa, z których układane są m.in. kwiaty. Mistrzyniami takich dekoracji są babcie a nawet prababcie, które ze skórki jabłka potrafią wyczarować róże, a z połówki jajka – myszkę, która ma oczy z ziaren pieprzu, uszy z pora i ogonek ze szczypiorku.

Coś pysznego w 3 minuty? Kanapka z wędzonką, marynowaną papryką oraz majonezem; jajko na miękko z majonezem albo bardzo szybka sałatka: cienka kiełbasa, pomidor, cebula krojona w kostkę i mieszane z Majonezem Kieleckim. Szczypta soli, trochę pieprzu i gotowe!

Polska Norma majonezu

Nie ma co się dziwić, że dla wielu smak Majonezu Kieleckiego jest wzorem, gdyż to właśnie jego receptura stała się podstawą do opracowana Polskiej Normy majonezu. Dzięki temu to, co sprawdzone i dobre nie znika ze stołów przedstawicieli kolejnych pokoleń. Majonez w wielu domach to honorowy gość – zarówno w trakcie przedświątecznych przygotowań, jak i codziennych, małych uczt.

Mayonnaise to nie tylko sos…

W dawniejszej kuchni polskiej, inspirowanej kuchnią francuską, z której pochodzi majonez (fr. mayonnaise) popularna nazwa u nas kojarzona z sosem odnosiła się też do specyficznych, kremowych w konsystencji potraw przyrządzanych na zimno z ryby, raków lub mięsa i drobiu oraz podawanych jako przekąskę w trakcie proszonych śniadań, obiadów i kolacji. Taki rarytas!

W przepisach możemy przeczytać:  Wybiera się wtedy dużą rybę, gotuje się ją w całości w wanience, a ułożywszy na długim półmisku lub na desce serwetą obszytej, smaruje się ją grubo sosem majonezowym i garniruje po wierzchu w najrozmaitszy sposób (za M. Ochorowicz-Monatową).

Jaki inny sos zyskał taką sławę? Chyba żaden. Co więcej – popularność majonezu, z Majonezem Kieleckim na czele, nie słabnie. Obecnie jest to drugi najchętniej kupowany majonez w naszym kraju. Jego smak znają chyba wszyscy.  

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego – 5,99 zł brutto /310 ml